Zimná sezóna na Slovensku bojovala o bordovú a nakoniec dostala zelenú. Návštevníci v režime očkovaní a prekonaní, tak majú možnosť vychutnať si zimnú dovolenku, skoro ako pred pandémiou. Lyžiarske svahy už prístupné sú, ubytovacie zariadenia sa pre verejnosť otvoria od 25. decembra 2021 a rezervácie pobytov bežia

Na Liptove sa pripravovali na zimnú sezónu, ale zlá epidemická situácia ich plány takmer zmarila. Zdá sa, že teraz sa cestovnému ruchu blýska na lepšie časy. Na Chopku sa lyžuje od uplynulého víkendu  a ubytovanie sa otvára od vianočných sviatkov. Oficiálne otvorenie zimnej sezóny urobili Liptáci a Horehronci v olympijskom duchu, aj preto, že túto zimu bude olympiáda v čínskom Pekingu. Pochodeň s ohňom odovzdal olympionik Pavol Hurajt, olympionikovi Jakubovi Grigarovi. Olympijský oheň v tomto prípade symbolizuje nielen pripravenosť regiónov, ale aj nádej a vieru v úspešnú zimnú sezónu a rešpektovanie pravidiel tejto náročnej pandemickej doby.

„Lyžovanie je umožnené v režime OP, to znamená očkovaní a prekonaní. Deti do 12 rokov a dvoch mesiacov majú režim očkovaní, takže radi u nás privítame aj celé rodiny. Intenzívne technicky zasnežujeme a postupne bude pribúdať stále viac zjazdoviek. Aktuálne lyžujeme na zjazdovkách Biela púť a Jelení grúň, k dispozícii je aj traverz na Koliesko. Už v piatok rozšírime ponuku o všetky kabínkové lanovky, sedačkovú lanovku na Lukovú, zjazdovku Petra Vlhová aj s modrými traverzmi, šesťsedačku na Rovnú hoľu so zjazdovkou Turistická, šesťsedačku Lúčky so zjazdovkou (od soboty), na juhu zjazdovky Zadné Dereše, Slnečná, Krupová a modré zjazdovky z vrcholu Chopku až do Krupovej. Záleží nám na bezpečnosti našich lyžiarov, preto režim OP kontrolujeme v pokladniach aj na vstupoch do strediska. Občerstvenie funguje v režime cez okienko,“ povedal riaditeľ strediska Jasná Jiří Trumpeš. V stredisku apelujú na návštevníkov, aby boli zodpovední. Pandémia neskončila, len sa čiastočne uvoľnili pravidlá pre očkovaných a prekonaných a stále treba byť obozretní a rešpektovať nariadenia vlády aj usmernenia v strediskách. Ďalšie lyžiarske strediská na Liptove intenzívne zasnežujú a očakáva sa, že smerom k Vianociam otvoria svoje lanovky a vleky pre lyžiarov zo Slovenska aj zahraničia.

„Dávame jasný signál všetkým Slovákom a samozrejme aj za hranice, že dovolenku na Liptove treba zažiť. Už to nebude len o tom – aké by to bolo keby…. Zima dostala zelenú a my to chceme využiť pri rešpektovaní stanovených pravidiel. Chceme dovolenkárov zorientovať v spleti nariadení, ponúknuť naše služby a povedať im, že zima na Liptove je skutočne bezpečná. Od 25. decembra sa otvárajú pre očkovaných a prekonaných s testom ubytovacie zariadenia aj wellness a gastro. Pre ľudí v režime OP to znamená, že ich  v podstate čaká plnohodnotná dovolenka, na akú bývali zvyknutí. Vianoce a Silvester na Liptove, tak môžu ľudia hneď rezervovať. Zároveň bežia aj rezervácie na celú zimnú sezónu. Odporúčame hosťom v režime OP, aby sa otestovali ešte pred odjazdom na dovolenku a týka sa to aj detí do 12 rokov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

V ubytovacích zariadeniach je hosťom možné napríklad podávať aj stravu v podobe švédskych stolov, jedinou podmienkou je, že jedlo naloží a k stolu donesie čašník. Využívanie sáun a bazénov je pre ubytovaných tiež umožnené, len dochádza k čiastočnej úprave kapacity, za ktorú zodpovedá prevádzkovateľ. Bezplatné skibusy do strediska Jasná začnú premávať 27. decembra. Oblastná organizácia odporúča využívanie skibusov ako ekologickejšej formy dopravy. Skibusy sú pravidelne vetrané a dezinfikované. Podrobnejšie informácie o grafikone sú dostupné TU.

Zima na Liptove nie je len v znamení zjazdového lyžovania. Veľký a rastúci potenciál má bežecké lyžovanie aj skialpinizmus. Liptáci odporúčajú aj využívanie ich plánovača dovolenky, ktorý jednoducho a prehľadne navrhne atrakcie a program zo širokej ponuky regiónu. Rodinám s deťmi zase výborne napomôžu tipy zhrnuté v podstránke Liptov s deťmi. Ďalšie zaujímavé témy a inšpirácie sú dostupné na webe regiónu visitliptov.sk.

Katarína Šarafinová

Od admin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *