Valaská Dubová 31. decembra 2021 -Majestátna prírodná dominanta na hraniciach regiónov Liptova a Oravy Chočské vrchy sú hojne navštevované počas celého roka. Ich najvyšší vrch Veľký Choč je na sklonku roka veľkým lákadlom pre milovníkov zimnej turistiky. Tak tomu bolo aj tohto roku. Pre ich vyznávačov sa uskutočňuje tradičný silvestrovský výstup, ktorý sa ale v roku 2020 oficiálne neorganizoval pre protipandemické opatrenia.

Posledný deň kalendárneho roka na vrchol Choča zavíta okolo 500 až 1000 nadšencov horskej turistiky. Spočítať je ich ťažké, pretože niektorí sa na Choč vydajú deň pred Silvestrom, aby tam prespali a ráno privítali východ slnka. Na Choč vedú tri výstupové trasy z Lúčok, Valaskej Dubovej a Jasenovej. Najpoužívanejšia je práve trasa z Valaskej Dubovej, ktorú si vyberajú ľudia z rôznych kútov Slovenska, ale aj Českej republiky. Dokazujú to zaparkované automobily, ktoré na sklonku roka zaplnia takmer všetky uličky v dedine.

Medzi účastníkmi výstupu na Choč v posledné hodiny starého roka boli aj rodiny s deťmi z Likavky, Ružomberka, Liptovských Sliačov a Česka. Partia priateľov často spoločne absolvuje počas roka rôzne túry. K nim patril aj turista Juraj M., ktorý nám povedal: „ Počas výstupu aj zostupu sme stretli množstvo turistov. Chodník bol dosť vyšliapaný, ako keby ho upravoval ratrak. Terén pokrývala okolo 60 cm hrubá snehová vrstva. Vo vyšších polohách bolo veľmi klzko, na tento typ terénu sú už potrebné „nesmeky“ alebo „mačky“.“ Ľudia zimné obdobie často podcenia a potom ľahko prichádza k úrazom. Na vrchole sa nás naraz zišlo vyše 40 ľudí rôzneho veku. „ Ja sa na túry s rodičmi teším. Som rada, že som bola na Choči. Išlo sa dosť ťažko, domov som prišla úplne premočená,“ povedala prváčka Terezka, ktorá výstup absolvovala po druhýkrát.

Podujatie Silvestrovský výstup na Choč organizuje Klub slovenských turistovOrava v Dolnom Kubíne. Históriu tradičného turistického výstupu na Choč na Starý rok začali písať v roku 1972, keď naň vyšľapalo niekoľko milovníkov hôr z D. Kubina. Približne o päť rokov neskôr nadobudol celoslovenský charakter. Na Silvestra v roku 1989 vztýčili na vrchole Choča slovenskú zástavu, ktorú jeden z turistov ukrýval dlhé roky doma. Účastníci výstupu na Choč, vysoký 1611 m, si odnesú z neho pamätný kalendárik a odznak so siluetou končiara.

Text a foto: Tibor Šuľa

Od admin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *