Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody pred niekoľkými hodinami eliminoval ochranným odstrelom synantropného jedinca medveďa hnedého v blízkosti Vlkolínca. Išlo o päťročnú medvedicu, ktorá vážila 107 kilogramov. Zaujímavosťou je, že bola pravdepodobne po zrážke, keďže jej chýbali zuby a posledné obdobie sa vo Vlkolínci prikrmovala dokonca motorovým olejom. Ide zároveň o medvedicu, ktorá nedávno ohrozovala obyvateľov Vlkolínca priamo vo dvoroch domov.

Včera 2. novembra zasahoval tím pre medveďa hnedého aj v ružomberskej mestskej časti Biely Potok, kde našli zrazeného medveďa hnedého. V tomto prípade išlo taktiež o medvedicu, asi tri roky starú s hmotnosťou okolo 60 kilogramov.

Zásahový tím pre medveďa hnedého v minulých dňoch informoval, že v okolí Ružomberka sa pohybuje do desať medveďov. Ich výskyt bol zaznamenaný v lokalitách Satelity, Kalvária, Baničné, Hrabovo a Vlkolínec. Pochybujú sa v blízkosti intravilánu mesta a niekedy sa objavia aj priamo v blízkosti ľudských obydlí.

V minulosti spôsobovali medvede problémy na mestskom cintoríne, v uplynulých dňoch bol medveď spozorovaný najmä v lokalite Satelity v Ružomberku, opakované návštevy viacerých medveďov hlásia ľudia aj v záhradkárskej oblasti Mičinô neďaleko sídliska Baničné. Na záberoch z fotopasce vidieť, ako sa priamo v záhradách nachádzalo päť jedincov. V tomto období medvede vyhľadávajú v záhradách práve dozrievajúce a padajúce jablká či orechy. K materiálnym škodám väčšieho rozsahu nedochádza, no zásahový tím zaznamenal zničené oplotenia v okolí záhrad rodinných domov a zničené ovocné dreviny.

Prioritou mesta je zabezpečiť bezpečnosť zdravia a majetku obyvateľov. Naďalej v meste Ružomberok platia preventívne opatrenia z júna. V okolí miest, kde bol zaznamenaný pohyb medveďov, je posilnená činnosť hliadok mestskej polície. V prípadoch, ak to nie je úplne nevyhnutné, odporúčame obmedziť návštevu cintorína v neskorých večerných a skorých ranných hodinách. Upozorňujeme obyvateľov, aby kuchynský odpad z rodinných domov a popadané ovocie zo záhrad neumiestňovali voľne do prírody. Na niektorých miestach, kde sme zaznamenali prítomnosť medveďa, bol zároveň zdokumentovaný hromadiaci sa odpad.

V prípade, že občania medveďa zaregistrujú, odporúčame im informovať bezodkladne Mestskú políciu Ružomberok na tiesňovej linke 159 alebo priamo Zásahový tím pre medveďa hnedého – Západ na telefónnom čísle: 0910 658 615.

(red)

Od admin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *